top of page

Vzhůru na led

Je to tu. Konečně. Naše zem začíná zamrzat. Tedy ne zem, ale voní plochy všeho druhu. Ledoběžková sezona začíná.


Jak jsme slibovali, chtěli bychom ledoběžky přiblížit co nejvíce všem, kteří o tento parádní netradiční sport mají zájem. Víme, že první jízda na ledě není úplně jednoduchá, na místě jsou obavy z neznámého prostředí, strach z černého ledu… to vše se ovšem může stát vaším přítelem a později celoživotní láskou. Pohled na svět ze stupátek ledoběžky je totiž opravdu ojedinělý a řadu scénerií, které nabízí, nemůžete zažít jinak. Jedině možná z bruslí.


Proto chystáme výpravy pro všechny, koho ledoběžky zajímají.


Jak, kdy, kde?

Co nejdříve podmínky dovolí. Na co nejlepším místě, v co nejlepší scénerii a co nejbezpečněji. Nejezdíme na rybníky, ale na nádrže typu Lipno, Orlík, Netolice, zamrzlé řeky a Tajemná jezera. Potřebujeme tedy ještě krapet tužší zimu, která se ovšem blíží. A pokud nenasněží, může den D přijít opravdu brzdy.


Co tedy budete potřebovat?

Nejprve pošlete mail na vlasek@kickbikecz.cz s tím, že máte o ledoběžkovou výpravu zájem. Šoupnu si vás do databáze a jakmile se příprava přiblíží, dostanete zprávu o tom, kdy, kde, jak a co.


Ledoběžky máme v rozumném množství k dispozici a za pár korun vám ji půjčíme.

Pak se již stačí jen obléknout podle počasí, tak nějak jako na běžky. Přihodit nějaké nesmeky, hřebíky nebo tretry na nohy (ano led klouže a bez toho se opravdu neobejdete).


Vzít bágl a do něj přibalit povinnou výbavu, bez které naopak s námi nemůžete vyrazit.

  • Lodní vak nebo alespoň neprodyšně zabalený igelitový pytel, ve kterém budete mít ještě jednou tolik oblečení, kolik máte na sobě. Pokud se náhodou propadnete do vody, je potřeba se převléci.

  • Vyprošťovací bodce – naleznete zde: http://www.dalkovebrusleni.cz/ - v omezené míře máme k zapůjčení. Taktéž pro případy proboření do vody.

  • Zapalovač – buřty zajistíme po vlastní ose – ano opravdu není nic lepšího než si v zimní přírodě na břehu dát k obědu na ohni buřta s hořčicí…

  • Krapet odvahy, respektu a dobrou náladu.

Průvodci budeme nejen my, ale také některá z legendárních postav českého dálkového bruslení. Dozvíte se vše možné i nemožné o bezpečném pohybu na ledě, o chování ledu, jeho zapeklitostech, nebezpečích i krásách.




Počítat je potřeba také s tím, že sraz bude brzy ráno kdesi na jakési nádrži v Čechách nebo na Moravě. Bude to klidně v týdnu, nebo možná o víkendu. Těžko říci. Podmínky nejsou ideální dlouho a je potřeba jednat rychle. Prostě jeden den dostanete zprávu a druhý den jedeme…


Vypadat to může kostrbatě a nebezpečně. Nicméně není se čeho bát. Respektive se správnou výbavou se není čeho bát. Odměnou vám bude zážitek, který budete chtít zopakovat.


A pokud o ledoběžkách nic nevíte, koukněte třeba na článek o loňské expedici na Bajkal – ICE STORM 2020.


Nebo na tato dvě videa z českých nádrží.


A pokud byste ledoběžku nutně potřebovali, pak zde na KICKBIKE CZ.

Budeme se těšit…

218 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page