top of page

#mywayhome - Zdeněk Hercik

Cesty domů mají své kouzlo, které je zbytečné rozebírat, když na vás doma čeká skvělá rodina. Rodina je pro mě nejvíc, přestože jim to možná nedávám dostatečně najevo. Většinu cest domů za posledních 5 let spojovala jedna věc – koloběžka (Kickbike Race Max28). Byla to koloběžka, na které mně stačilo udělat pár zkušebních odrazů, a věděl jsem, že ji chci.


Již naše první společná cesta domů měla svůj půvab. Po deseti kilometrech prasknul drát v předním kole. Když jsem otevřel brzdu, dalo se s tím jet, jenomže 5 kilometrů před domovem praskl druhý drát a přední kolo už se bohužel nemohlo otáčet. Koloběžku jsem domů dotlačil po zadním kole. Na vztahu k ní to nemohlo nic změnit. Sem tam se přihodil nějaký defekt, ale to už byly jenom prkotiny, které si člověk ani nevybaví. Bylo i pár pádů, ale nic strašného. Užili jsme si i spoustu rychlosti, přestože mám pocit, že jsem s přibývajícím věkem přece jen opatrnější.


Když mě jednou vzaly v práci záda tak, že jsem nemohl jít (musel jsem ručkovat po zdi), stačilo se doplazit do garáže a ty 3 kilometry na vlak jsme spolu zvládli bez větších problémů a domů jsme se dostali.


Dokázali jsme spolu několikrát přejet republiku a třeba druhý den si zazávodit na Rollo lize. Bohužel jsme se nedostali k několika sportovním výkonům, které nosím v hlavě, a asi tam budou muset ještě nějakou dobu počkat. Rozjeli jsme spolu spoustu projektů. Na ten Měsíc nám to už společně nevyjde, ale jednou dorazím i tam.


Dokázali jsme se společně třikrát vrátit domů z Metrostav handy cyklo maratonu. S ním mám spojené ty nejemotivnější sportovní a týmové okamžiky.


Po pěti letech a více než 35 tisících kilometrech přišlo nečekané rozloučení. Tří kilometry před prací praskl rám, chvíli šlo koloběžku tlačit. Poslední kilometr jsem ji už musel nést, aby se při postavení na zem rozlomila na dva kusy. Cesta domů 3. září nebyla příliš veselá. Koloběžku jsem složil do dvou tašek a jeli jsme spolu MHD.


Jezdím sice dál každý den do práce a z práce, ale není to úplně ono. Žádná koloběžka mně zatím nedává tak skvělý pocit z každého odrazu a jízdy. Na uvolněné místo zatím nový nástupce nepřišel. Různí náhradníci se zatím střídají při závodech či cestách domů, ale není to prostě MŮJ KICKBIKE.



185 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page